Sunday, July 11, 2010

jiranku mendapat hidayah krn se tupperware nasi??

semuanya dtg dari Allah.. apa yg kita lakukan hanyalah krn Allah.. kita mungkin boleh lakukan apa shj yg kita mahu di atas jln trbyh ini slagi tidak melanggar syara'.. namun..hidayah adalah milik Allah..

satu malam, suamiku dtg kpdku dgn wajah yg sedih.. dia menceritakan tentang jiran bilik kami,..

"adakah kau tahu..siapakah mrk jiran tetanggamu..
pernahkah kau melihat apakah dlm sendu atau sendawa.."

rupanya, jiran kami itu kebanyakannya dr sabah..dan dtg dr keluarga yg miskin.. ada yg bapa mrk telah meniggal dunia, ibu mrk menyara mrk yg ramai adik brdik dengan menjual kuih.. ada yg bapanya bekerja sebagai pemandu lori.. aada yg dibekalkan dgn duit blnja rm10.. ada rm50..

suamiku melahirkan rasa kesal.. rupanya dlm keadaan km yg sering kenyang perut, ada mknn di dapur.. jiran km dalam kelaparan.. tidak mkn dr pg hingga petang.. tiada duit utk mbeli sekeping roti.. jika ibu mrk telefon dan bertanya telah mkn atau belum..mrk mjawab dgn gembiranya "dah"..

terus ku bungkuskan nasi lebihan di dapur utk mrk.. lalu suamiku pergi menghantar mknn itu kpd mrk..

mlm itu..seseorg telah mengetuk pintu rumah kami..rupanya mahu memulangkan bekas mknn.. rupanya.. maha suci allah yg telah mberi hidayah kpd mrk.. hmpir semua yg lapar td bhajat utk belajar mdirikan solah!.. subhanallah... baiknya allah.. mg mrk kekal mjd pdokong dakwah ini!!

No comments:

Post a Comment